Schroth-therapeut Bad Sobernheim en Schroth best practice  : Ellen Kepers
Schroth-therapeut Bad Sobernheim en Schroth best practice  : Monique Kwaspen

Schroth therapie is gericht op het voorkomen/-reduceren van progressie van scoliose. 

Deze aanpak werkt zowel bij kinderen als jongeren en volwassenen.

De 3-dimensionale Schroth oefentherapie is een behandelmethode die in Duitsland al jaren met veel succes wordt toegepast bij jongeren en ouderen met scoliose.
In Nederland is deze behandelmethode echter nog vrij onbekend, maar steeds meer in opkomst gezien het de "hoogst bewezen" oefentherapie is bij scoliose.

Ook bij andere wervelkolom-afwijkingen zoals deze voorkomen bij aandoeningen zoals M. Scheuermann, waarbij er o.a. sprake is van kyfosering (ronde rug) van de borstwervelkolom, heeft deze methode zijn nut bewezen.

Onderzoek en behandeling

  • De scoliosepatiënt wordt ingedeeld volgens een Schroth-classificatie waarna er een zeer specifiek, op de individuele patiënt afgestemd, oefenprogramma wordt aangeleerd.
  • Het oefenprogramma bestaat uit o.a. mobiliserende oefeningen gecombineerd met ademhaling en ADL ( dagelijks leven) houdingen.
  • Het doel van de Schroth oefeningen is het voorkomen/reduceren van progressie van de scoliose middels zeer specifieke oefeningen.
  • Vooral bij oudere scoliosepatiënten maar ook bij patiënten met andere wervelkolom afwijkingen komen geregeld pijnklachten voor. De Schroth oefeningen kunnen helpen om deze klachten te voorkomen of te verminderen.